Permalänk

Fiber och smart hem

Hej på er!

Ska försöka sammanfatta det hela så gott det går med mina frågor. Jag hoppas verkligen att någon kan hjälpa mig! Jag har inte full koll på något, men tycker nog att jag klarar av det mesta.

I dagsläget har vi ADSL och TV från Telia. Tror att routern börjar ge upp nu, då det krävs flera omstarter dagligen för att få fart på nätet igen.

Vi ska snart få fiber indraget i kåken. De kommer att placera en dosa (CTS HES 3106 (18x18 cm)) i vår källare. Jag vill ha den placerad där av praktiska skäl. Det snabbaste abonnemanget vi kan och kommer att beställa är 1000/500 mbs.

I huset har vi en hel del produkter uppkopplade idag:
2 stationära datorer (dessa används mest till spel, filmer, surf), kabelkopplad
2 bärbara datorer (dessa används mest till spel, filmer, surf), kabelkopplad
1 stationär dator med WHS (denna sköter mest speglad backup av alla våra bilder och andra filer), kabelkopplad
2 surfplattor
1 smart-tv, kabelkopplad
1 tv med Chromecast
Nintendo Wii U och Playstation 4
1 Raspberry Pi med Kodi
Nvidia Shield, kabelkopplad
3 trådlösa Harman Kardon högtalare med Chromecast Audio.
Google Home, kabelkopplad
Philips Hue brygga, kabelkopplad
Samt ett gäng mobiler

För att krångla till det hela har jag börjat att kolla runt på det smarta hemmet och vill komma igång ordentligt, det här ju vansinnigt kul!
Vi kan idag använda Google Home till att spela musik på de trådlösa högtalarna, starta tvn med Youtube och sköta Philips lamporna.

Fråga 1:
Vilken router rekommenderar ni? (Jag har läst lite om Google Wifi och de verkar suveräna. Man kanske kan köpa dem från Tyskland eller UK, någon som vet?) Ett Mesh-nätverk är kanske inte helt fel om man har källare och två våningar på huset? Annars har jag funderat på ASUS RT-AC5300.
Jag vill att nätverket går så snabbt det bara går med konsumentprodukter.

Fråga 2:
Smart hem. Jag vill koppla upp fler grejer. Har kollat på Samsung Smartthings, men den verkar vara svår att få tag på. Tellstick Lite V2 kanske är bra att starta med? Fibaro har en dyr brygga, men ett bättre alternativ?
Vilket system är egentligen att föredra? Tror att jag väljer z-wave, men någon här kanske vet bättre alternativ?
Då vi har en server som står och tuggar dygnet runt kanske den kan användas till något?
Har kollat på OpenHAB och Home assistant. Båda verkar lika bra?
Ni som kan det här med smarta hem, vilken väg hade ni gått om ni börjat idag? Jag vill kunna använda Google Home.

Fråga 3:
Någon som vet om det finns ett sätt att starta Harman Kardon Omni 20 utan att behöva trycka på knappen?
Om jag idag säger Ok, Google. Play music on Harman Kardon så startas bryggan (HK Adapt) som den ska, men man måste trycka på knappen på varje högtalare man vill att musiken ska spelas från. Jag vill inte att det ska behövas trycka på de där knapparna.

Fråga 4: Kan man dra en switch vidare från en switch? Eller hur löser man egentligen kabeldragningen bäst? Vill ha uttag i alla rum i huset.

Fråga 5:
Om man sen vill koppla ett hemlarm till de smarta produkterna. Vilken väg är bäst att gå då? Vad hade ni valt?

Hoppas på att slippa att nätet är superslött på kvällarna när vi fått fiber.
Förresten, ingen i huset är intresserade av produkter från Apple.

Visa signatur

CPU: Core i9-9900K | GPU: ASUS GeForce ROG Strix RTX 2080 OC | Moderkort: Gigabyte LGA1151 Z390 AORUS XTREME | Minnen: Corsair Dominator RGB DDR4 (4x16GB) 3200 Mhz | Kylare: Corsair Hydro H150i PRO | PSU: Corsair 850X | HD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 2TB | Chassi: Mitt bord (denna signatur är gammal nu)

Permalänk
Rekordmedlem

Bygg ett riktigt kablat nät med separata delar och montera minst en accesspunkt per våning i stället för att skaffa en alltiettburk.
Ubiquiti gör bra prisvärda prylar.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk

@mrqaffe: Då måste jag nog be sambon om hjälp och han vill inte att vi gör en massa ingrepp i huset. Det låter som ett större ingrepp?

Visa signatur

CPU: Core i9-9900K | GPU: ASUS GeForce ROG Strix RTX 2080 OC | Moderkort: Gigabyte LGA1151 Z390 AORUS XTREME | Minnen: Corsair Dominator RGB DDR4 (4x16GB) 3200 Mhz | Kylare: Corsair Hydro H150i PRO | PSU: Corsair 850X | HD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 2TB | Chassi: Mitt bord (denna signatur är gammal nu)

Permalänk
Medlem
Skrivet av RoligaTjejen:

@mrqaffe: Då måste jag nog be sambon om hjälp och han vill inte att vi gör en massa ingrepp i huset. Det låter som ett större ingrepp?

Det är nog att betrakta som ett större ingrepp ja, men frågan är om det inte är värt ett försök med sambon i alla fall (är det nej så är det, men då har man ju i alla fall försökt ).
Om du inte får till att dra kabel direkt till varje accesspunkt och annan enhet i huset så kanske det kan gå att dra till vissa och ersätta de "värsta" med power plugs (enheter som konverterar trådat nätverk till signaler i elnätet). Väldigt olika hur bra detta funkar, jag har själv den lösningen för min accesspunkt och har kört den i två olika lägenheter med mycket lyckat resultat, men det är ju tyvärr ingen garanti.

När det gäller switchar och att koppla ihop dessa så är det inget problem, det viktigaste att tänka på är att det på inga villkor får finnas två "vägar" att ta mellan två enheter, en enkel regel är att antigen koppla alla switchar till en central switch med en kabel var (sk. stjärtnnät), eller så kopplar man router->switch1->switch2->switch3 (en sk. daisy chain). Stjärnnät är att föredra om det är möjligt, (mest för att då kan en av de "yttre" switcharna dö utan att resten av nätet slutar funka), men daisy chaing funkar absolut för ett hemnätverk om det är det som är smidigast att koppla. Det som händer om det finns två vägar mellan två enheter i nätet (ex. två kablar mellan switch1 och switch2 i eller ytterligare en kabel mellan switch3 och switch1 i daisy chain-exemplet) är att du får en sk. loop i nätet där vissa paket kommer att snurra runt runt i oändlighet och eftersom det skickas några paket av den typen (broadcast) varje sekund från alla windowsmaskiner så kan switchar och routrar efter ett tag inte göra något annat än att bara skicka runt denna meningslösa trafik i oändlighet, eller tills någon startar om dem

Om jag hade kunnat välja fritt så hade jag satt en router i källaren och en switch på varje våningsplan och sedan dragit in varje uttag till switchen på våningsplanet, på så sätt minimerar man mängden kabeldragning som behöver göras. Det absolut snyggaste hade naturligtvis varit att dra varje uttag direkt ner till källarutrymmet där inkommande fiber sitter och koppla in alltihop i en och samma switch, men kapacitetsmässigt behövs det knappast för ett hemnät.

Håller helt med mrqaffe ang. ubiquiti, kör själv deras accesspunkter (tot. 5st tror jag) och är supernöjd och jag har hört mkt positivt om deras routrar också så de kan absolut vara värda att kolla in, tänk på att du inte explicit måste ha något wifi-stöd i routern då den ändå sitter i källaren (behöver du WiFi där också så sätt en AP där med istället ), det kan öka dina valmöjligheter något Meshnätverk är jag inte superfamiljär med, men den grundläggande tekniska beskrivning jag fått till mig smakar dåligt i kombination med din beskrivning om ett snabbt och välfungerande nätverk, meshnätverk känns bättre för installationer där det bara behöver fungera och man inte kan göra några som helst ingrepp på någonting och nätverk-över-elnät inte fungerar alls.

Tyvärr kan jag inte hjälpa dig alls gällande google home etc. då jag ligger på typ samma nivå som du där vad det verkar, vill också ha en men har inte hunnit ta reda på hur man gör för att lyckas, google vill ju inte ha våra pengar verkar det som

Lycka till och har du fler nätrelaterade frågor så är jag happy to help så fort jag har tid och ork över så misströsta inte för att det kan ta några dagar mellan svaren ibland

Permalänk

@AtreX: Tack för svar!

Att dra kablar utanpå väggen klarar jag själv. Så där behövs inte sambon.

Jag kan verkligen rekommendera Google Home. Det kanske bara är roligt i början visserligen, men frågar man den om den kan svenska så svarar hon att håller på att lära sig. Så svenska borde väl dyka upp snart.
Det är roligt att kunna starta tvn med rösten, men med ett smart hem kan man samtidigt stänga av lampor, rulla ner gardiner etc.
Fast starta musiken är det bästa. Google Home håller koll på vem som säger saker med. Säger jag åt den att starta musik så startas min senaste spellista på Spotify. Säger sambon åt den, så startas hans senaste spellista.
Säger man tex åt den att visa semesterbilderna från Italien så visas alla bilder därifrån.

Min stora fråga handlar väl egentligen mest om vilken brygga och vilket system man ska köra. Har kollat på Tellstick och Fibaro. De kör båda med Z-wave. Det verkar vara det vanligaste i Sverige. Även IKEAS Trådfri ska kunna kommunicera med det. Jag har dock ingen koll på om man kan använda Fibaros grejer med Tellstick osv.

Om ni vill kan jag försöka hålla er uppdaterade med hur det går. Jag behöver oftast bara hjälp att komma rätt i början. Det är inte kul om man satsar stort på ett system, sen visar det sig att det är värdelöst och man skulle tagit något annat istället.
Nu får man hela tiden höra att man skulle valt Sonos högtalare istället för Harman Kardon tex.

Visa signatur

CPU: Core i9-9900K | GPU: ASUS GeForce ROG Strix RTX 2080 OC | Moderkort: Gigabyte LGA1151 Z390 AORUS XTREME | Minnen: Corsair Dominator RGB DDR4 (4x16GB) 3200 Mhz | Kylare: Corsair Hydro H150i PRO | PSU: Corsair 850X | HD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 2TB | Chassi: Mitt bord (denna signatur är gammal nu)

Permalänk
Medlem
Skrivet av RoligaTjejen:

@AtreX: Tack för svar!

Att dra kablar utanpå väggen klarar jag själv. Så där behövs inte sambon.

Jag kan verkligen rekommendera Google Home. Det kanske bara är roligt i början visserligen, men frågar man den om den kan svenska så svarar hon att håller på att lära sig. Så svenska borde väl dyka upp snart.
Det är roligt att kunna starta tvn med rösten, men med ett smart hem kan man samtidigt stänga av lampor, rulla ner gardiner etc.
Fast starta musiken är det bästa. Google Home håller koll på vem som säger saker med. Säger jag åt den att starta musik så startas min senaste spellista på Spotify. Säger sambon åt den, så startas hans senaste spellista.
Säger man tex åt den att visa semesterbilderna från Italien så visas alla bilder därifrån.

Min stora fråga handlar väl egentligen mest om vilken brygga och vilket system man ska köra. Har kollat på Tellstick och Fibaro. De kör båda med Z-wave. Det verkar vara det vanligaste i Sverige. Även IKEAS Trådfri ska kunna kommunicera med det. Jag har dock ingen koll på om man kan använda Fibaros grejer med Tellstick osv.

Om ni vill kan jag försöka hålla er uppdaterade med hur det går. Jag behöver oftast bara hjälp att komma rätt i början. Det är inte kul om man satsar stort på ett system, sen visar det sig att det är värdelöst och man skulle tagit något annat istället.
Nu får man hela tiden höra att man skulle valt Sonos högtalare istället för Harman Kardon tex.

Så lite så, bara kul att dela med sig av vad man kan när man har lite tid och ork över
Ja, jag fick väldigt varma rekommendationer av en god vän som fått tag i en på nå vänster, kostade tydligen inte hela förmögenheten heller vilket ju gör det ännu lite roligare
Vet du vilka radioband som respektive produkt använder? WiFi går ju på 2,4- eller 5GHz-banden så om något av dem inte går på dem så är ju de att föredra. Skulle dock gissa att de ligger på 433- eller möjligen 900MHz, men man vet aldrig

Håller helt med dig och jag önskar jag kunde vara lite mer tålmodig i början av vissa projekt och verkligen undersöka så grundligt som man borde, men man är väl förhoppningsvis inte för gammal för att bättra sig än! Du får gärna hålla oss (eller iaf mig ) uppdaterade med vad du hittar och annat du tror kan vara matnyttigt, jag är tacksam för alla tips (jag avser inte komma igång med det här förrän vi åtminstone har hunnit flytta en gång till vilket blir om c:a 2 år så jag kommer inte börja reseacha själv än på ett tag)!

Permalänk
Medlem

Det finns en väldigt aktiv grupp på FB rörande smarta hem; https://www.facebook.com/groups/SHgruppen/

Där rekommenderar de flesta att man bygger sitt system kring https://home-assistant.io
Denna bloggen har bra guider och info https://snillevilla.se

Dra kabel till varje våningsplan och sätt https://www.ubnt.com/products/#unifi antingen en AC Lite eller AC Pro på varje våning. Allt annat fungerar sådär... själv kör jag med 5st AP i huset för bra täckning överallt.

Visa signatur

CASE: Corsair Obsidian 900D | CPU: Intel i7-8086k@5.4GHz | GPUs: 1x AORUS GeForce® GTX 2080 Ti Waterforce WB Xtreme Edition | 2x AORUS GeForce® GTX 1080 Ti Waterforce WB Xtreme Edition 11G | MB: Asus ROG Maximus Formula X | NVMe: 1x 1TB Samsung 960 Pro PCIe | SSD: 2x 1TB Samsung 850 EVO | RAM: G.Skill Trident Z Black/White 64GB (4x16GB) / 3200Mhz / DDR4 / CL14 | PSU: Corsair HX1200i | COOLING: EKWB EK-KIT 1xXE360 1xXE420 1xXE240 | SCREENs: 2x40" 3x27" 1x34" UW | HEADPHONES: SteelSeries Arctis Pro Wireless | MOUSE: Mad Catz R.A.T 8+ | KEYBOARD: Corsair Gaming K95 RGB PLATINUM
https://valid.x86.fr/bjhxgj

Permalänk

Liten uppdatering.
Nu har jag lyckats installera Home Assistent på en Raspberry Pi.
Med Google Home, Tellstick lite v2 och Philips Hue brygga har jag lyckats med vad jag trodde var omöjligt att klara för egen hand. Jag kan nu styra alla lampor med rösten, mobilen eller på datorn.
Jag har inte lyckats att stänga av TV:n med röststyrning än, men det borde gå att lösa via http://www.ifttt.com. För det funkar med Home Assistant.
I väntan på fiber är detta riktigt roligt att pyssla med!

Men vad tror ni om Google Wifi? Kan det vara något? Jag menar maskinellt fungerande, inte om Google kan spåra allt vi gör.

Visa signatur

CPU: Core i9-9900K | GPU: ASUS GeForce ROG Strix RTX 2080 OC | Moderkort: Gigabyte LGA1151 Z390 AORUS XTREME | Minnen: Corsair Dominator RGB DDR4 (4x16GB) 3200 Mhz | Kylare: Corsair Hydro H150i PRO | PSU: Corsair 850X | HD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 2TB | Chassi: Mitt bord (denna signatur är gammal nu)

Permalänk

Jag råkade beställa en Samsung Smartthings också. Får se vad man kan göra med den. Återkommer om någon vill höra.

Visa signatur

CPU: Core i9-9900K | GPU: ASUS GeForce ROG Strix RTX 2080 OC | Moderkort: Gigabyte LGA1151 Z390 AORUS XTREME | Minnen: Corsair Dominator RGB DDR4 (4x16GB) 3200 Mhz | Kylare: Corsair Hydro H150i PRO | PSU: Corsair 850X | HD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 2TB | Chassi: Mitt bord (denna signatur är gammal nu)

Permalänk
Inaktiv

En tanke. om du har telefocjack i huset och de är dragna i rör så är det lätt att använda dessa rör mellan våningar för ethernetkabeldragning. Fler och fler slopar ju fast telefoni och använder du inte dessa jack så har du en möjlighet där.
Angående din router så testa med en ny powersupply gärna med lite högre ampere än den du har idag. Du har rätt mycket kopplat mot en billig router så den går nog på knäna detta då i avvaktan på fiber.. Det ska ju fungera fram till dess oxo.

Permalänk

@anon76929: De har sagt att vi ska börja bli uppkopplade mot fiber nu i augusti.
I dagsläget har vi routern man får av Telia. Den sliter nog hårt. Men vad menar du med byta powersupply?

Visa signatur

CPU: Core i9-9900K | GPU: ASUS GeForce ROG Strix RTX 2080 OC | Moderkort: Gigabyte LGA1151 Z390 AORUS XTREME | Minnen: Corsair Dominator RGB DDR4 (4x16GB) 3200 Mhz | Kylare: Corsair Hydro H150i PRO | PSU: Corsair 850X | HD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 2TB | Chassi: Mitt bord (denna signatur är gammal nu)

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av RoligaTjejen:

@anon76929: De har sagt att vi ska börja bli uppkopplade mot fiber nu i augusti.
I dagsläget har vi routern man får av Telia. Den sliter nog hårt. Men vad menar du med byta powersupply?

strömförsörjningsboxen (den lilla du kopplar in i väggutaget och routern) Oftast skickar de med billigast möjligt gjord på billiga komponenter och de åldras fort.
Har räddat mycket utrustning med att när det börjar strula byta denna powersuppy till en ny med högre ampere.

Har själv en universal typ denna --> https://www.kjell.com/se/sortiment/el-verktyg/stromforsorjnin...

så man lätt kan kolla om det är det som är felet.

Permalänk

Som flera sagt innan så är det bästa att dra kabel till det mesta. Bästa trådlösa täckningen får du garanterat med kabeldragning samt att sätta upp ett par accesspunkter. Det finns som vanligt inga genvägar som ger ett bra resultat i längden. Visst kan det vara bra med t.e.x powerplugs men frågan är hur bra det är i längden? Bättre att satsa på ordentliga saker direkt i början så får du garanterat mycket mindre problem under de kommande åren.

En allt i ett router som du har idag fungerar med resultatet blir minst dubbelt så bra med ordentliga grejjer och accesspunkter. Ubiquiti är ett bra märke med vettiga produkter som lämpar sig bra i hemmamiljö.

Permalänk

Ubiquiti

Det verkar vara många här på Sweclockers som gillar Ubiquit.

Vilka grejer ska man satsa på nu när man får fiber och har miljoner uppkopplade prylar?

Från kundnoden (CTS HES 3106) till:

Ubiquiti Edgerouter POE Trådbunden router

sen från routern, kabeldragning till tre stycken

Ubiquiti Unifi UAP-AC-Pro Roaming-accesspunkt AC1750 för att få Wi-Fi i huset.

Efter det blir bara en port kvar på routern? Ska man då dra en switch till första våningen och sen där efter dra en ny switch till övervåningen?

Hur hade ni dragit det? Tyvärr bara utanpå väggarna nu...

Visa signatur

CPU: Core i9-9900K | GPU: ASUS GeForce ROG Strix RTX 2080 OC | Moderkort: Gigabyte LGA1151 Z390 AORUS XTREME | Minnen: Corsair Dominator RGB DDR4 (4x16GB) 3200 Mhz | Kylare: Corsair Hydro H150i PRO | PSU: Corsair 850X | HD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 2TB | Chassi: Mitt bord (denna signatur är gammal nu)

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av RoligaTjejen:

Det verkar vara många här på Sweclockers som gillar Ubiquit.

Vilka grejer ska man satsa på nu när man får fiber och har miljoner uppkopplade prylar?

Från kundnoden (CTS HES 3106) till:

Ubiquiti Edgerouter POE Trådbunden router

sen från routern, kabeldragning till tre stycken

Ubiquiti Unifi UAP-AC-Pro Roaming-accesspunkt AC1750 för att få Wi-Fi i huset.

Efter det blir bara en port kvar på routern? Ska man då dra en switch till första våningen och sen där efter dra en ny switch till övervåningen?

Hur hade ni dragit det? Tyvärr bara utanpå väggarna nu...

Det borde räcka med lite APs.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av RoligaTjejen:

Hej på er!

Ska försöka sammanfatta det hela så gott det går med mina frågor. Jag hoppas verkligen att någon kan hjälpa mig! Jag har inte full koll på något, men tycker nog att jag klarar av det mesta.

I dagsläget har vi ADSL och TV från Telia. Tror att routern börjar ge upp nu, då det krävs flera omstarter dagligen för att få fart på nätet igen.

Vi ska snart få fiber indraget i kåken. De kommer att placera en dosa (CTS HES 3106 (18x18 cm)) i vår källare. Jag vill ha den placerad där av praktiska skäl. Det snabbaste abonnemanget vi kan och kommer att beställa är 1000/500 mbs.

I huset har vi en hel del produkter uppkopplade idag:
2 stationära datorer (dessa används mest till spel, filmer, surf), kabelkopplad
2 bärbara datorer (dessa används mest till spel, filmer, surf), kabelkopplad
1 stationär dator med WHS (denna sköter mest speglad backup av alla våra bilder och andra filer), kabelkopplad
2 surfplattor
1 smart-tv, kabelkopplad
1 tv med Chromecast
Nintendo Wii U och Playstation 4
1 Raspberry Pi med Kodi
Nvidia Shield, kabelkopplad
3 trådlösa Harman Kardon högtalare med Chromecast Audio.
Google Home, kabelkopplad
Philips Hue brygga, kabelkopplad
Samt ett gäng mobiler

För att krångla till det hela har jag börjat att kolla runt på det smarta hemmet och vill komma igång ordentligt, det här ju vansinnigt kul!
Vi kan idag använda Google Home till att spela musik på de trådlösa högtalarna, starta tvn med Youtube och sköta Philips lamporna.

Fråga 1:
Vilken router rekommenderar ni? (Jag har läst lite om Google Wifi och de verkar suveräna. Man kanske kan köpa dem från Tyskland eller UK, någon som vet?) Ett Mesh-nätverk är kanske inte helt fel om man har källare och två våningar på huset? Annars har jag funderat på ASUS RT-AC5300.
Jag vill att nätverket går så snabbt det bara går med konsumentprodukter.

Fråga 2:
Smart hem. Jag vill koppla upp fler grejer. Har kollat på Samsung Smartthings, men den verkar vara svår att få tag på. Tellstick Lite V2 kanske är bra att starta med? Fibaro har en dyr brygga, men ett bättre alternativ?
Vilket system är egentligen att föredra? Tror att jag väljer z-wave, men någon här kanske vet bättre alternativ?
Då vi har en server som står och tuggar dygnet runt kanske den kan användas till något?
Har kollat på OpenHAB och Home assistant. Båda verkar lika bra?
Ni som kan det här med smarta hem, vilken väg hade ni gått om ni börjat idag? Jag vill kunna använda Google Home.

Fråga 3:
Någon som vet om det finns ett sätt att starta Harman Kardon Omni 20 utan att behöva trycka på knappen?
Om jag idag säger Ok, Google. Play music on Harman Kardon så startas bryggan (HK Adapt) som den ska, men man måste trycka på knappen på varje högtalare man vill att musiken ska spelas från. Jag vill inte att det ska behövas trycka på de där knapparna.

Fråga 4: Kan man dra en switch vidare från en switch? Eller hur löser man egentligen kabeldragningen bäst? Vill ha uttag i alla rum i huset.

Fråga 5:
Om man sen vill koppla ett hemlarm till de smarta produkterna. Vilken väg är bäst att gå då? Vad hade ni valt?

Hoppas på att slippa att nätet är superslött på kvällarna när vi fått fiber.
Förresten, ingen i huset är intresserade av produkter från Apple.

Router skulle jag absolut gå på en usg eller usg pro för att slippa fiberkonverter
Du bör absolut gå på z-wave då det bara blir större och större.
tar du en unifi pro ap kan den driva telldus 2 enheten via sin usb för att styra det smarta hemmet.
Något som kan vara bra att veta är dock att vera släpper sin vera secure denna eller nästa månad för eu.
Jag kommer själv gå från telldus znet 2 till denna. Då kan du även använda den för larm och kameror.
Vill du ha ett separat larm (har själv visonic powermaster 30 idag men kommer gå över till z-wave secure)
du kan koppla ihop visonic powermaster med vera om du vill gå den vägen

Som moduler i väggen rekommenderar jag qubino, jag har testat dom flesta av modulerna från blandat med märken men ingen fungerar så bra som qubinbo (testat nexas,fibaro, mirco mm) dom ha både temp och energimätare på sig samt är dom riktigt små. Enda nackdelen med dom är att dimmer mottagaren ska ha en 1amp glassäkring på fas,

Som smart lås rekommenderar jag det norska låset Id Lock då det fungerar med z-wave samt kan du som jag gjort sätta ett chipp i handen eller bak på din telefon mm och låsa upp med det. Batteritiden är riktigt bra, skulle det mot förmodan ta slut kan du låsa upp med ett 9v batteri, (samma man har i brandvarnare)

som ringklocka använder jag Ring men kommer byta till ring pro, extremt smidigt både för övervakning och kunna tala med dhl när dom kommer med paket, (ihop med låset är det riktigt kanon då man kan låsa upp och få paketet lagt innanför dörren)

För media spelare skulle jag dumpa raspberryn och gå på en Wetek play 2 i stället helt klart bästa media lådan på marknaden,
du pluggar då in tv antennen eller parabolen i den och får tv och appar i en enhet så man slipper byta ingång på tv´n. Som dosa till den skulle jag välja en mele 10 delux, fungerar som multidosa både med 2,4 samt ir.
mitt hävdade att den är bäst tar jag från att testat otroligt många olika, allt från nvida shield, rasberry,googlecast,remix mini,dator, + ett 20-tal china boxar. boxen ger dig nexflix i hd, det är ytterst få boxar som gör det då netflix endast mata 480p till dom som saknar licensen. tex alla boxar från China saknar licensen.

för Harman kadon använder jag deras app, då styr du vilka rum du ska spela upp musiken i, (har deras brygga + ett antal omni 10)

//hmm blev lite mycket på en gång

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk

@aragon: Haha! Ja, det blev lite mycket! Jag förstod bara hälften av det du skrev. Men ska googla lite.

Visa signatur

CPU: Core i9-9900K | GPU: ASUS GeForce ROG Strix RTX 2080 OC | Moderkort: Gigabyte LGA1151 Z390 AORUS XTREME | Minnen: Corsair Dominator RGB DDR4 (4x16GB) 3200 Mhz | Kylare: Corsair Hydro H150i PRO | PSU: Corsair 850X | HD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 2TB | Chassi: Mitt bord (denna signatur är gammal nu)

Permalänk

@aragon: Vet du hur man kan få bryggan (om det är HK Adapt du menar) att spela upp ljudet på alla högtalare automatiskt? Det är ju jobbigt att behöva trycka på knappen på varje högtalare. Har Omni 20.

Visa signatur

CPU: Core i9-9900K | GPU: ASUS GeForce ROG Strix RTX 2080 OC | Moderkort: Gigabyte LGA1151 Z390 AORUS XTREME | Minnen: Corsair Dominator RGB DDR4 (4x16GB) 3200 Mhz | Kylare: Corsair Hydro H150i PRO | PSU: Corsair 850X | HD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 2TB | Chassi: Mitt bord (denna signatur är gammal nu)

Permalänk
Medlem
Skrivet av RoligaTjejen:

@aragon: Vet du hur man kan få bryggan (om det är HK Adapt du menar) att spela upp ljudet på alla högtalare automatiskt? Det är ju jobbigt att behöva trycka på knappen på varje högtalare. Har Omni 20.

Har du inte appen installerad på telefonen?, bara att klicka på partyläge så aktiveras alla högtalare.
(jag förmodar att du kör dom på wifi?, Om du inte använder appen får inte högtalarna den senaste mjukvaran)
Från själv bryggan tror jag inte det går att göra, Jag har aldrig testat då jag använder Deezer själv som finns inbyggt i appen.
Enda gången jag klickar på högtalarna är när jag glömt telefonen i ett annat rum.

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk

@aragon: Tanken med att använda Google Home är just att slippa appen.
Jag vill kunna säga till Google Home att spela musik. Det den gör att är att bryggans lampa blir grön (då är det som det ska), men man måste trycka på varje högtalare för att den ska spela musiken. Jag vill slippa trycka på knapparna då vi har en del högtalare.

Visa signatur

CPU: Core i9-9900K | GPU: ASUS GeForce ROG Strix RTX 2080 OC | Moderkort: Gigabyte LGA1151 Z390 AORUS XTREME | Minnen: Corsair Dominator RGB DDR4 (4x16GB) 3200 Mhz | Kylare: Corsair Hydro H150i PRO | PSU: Corsair 850X | HD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 2TB | Chassi: Mitt bord (denna signatur är gammal nu)

Permalänk
Medlem
Skrivet av RoligaTjejen:

@aragon: Tanken med att använda Google Home är just att slippa appen.
Jag vill kunna säga till Google Home att spela musik. Det den gör att är att bryggans lampa blir grön (då är det som det ska), men man måste trycka på varje högtalare för att den ska spela musiken. Jag vill slippa trycka på knapparna då vi har en del högtalare.

jo. fast on du aktivera patyläge eller länkar rum i appen ska dom även vara länkade fortsättningsvis. så när du nästa gång startar musiken via Google home bör alla högtalare spela. testade hemma nu att länka högtalare i appen. stängde ner appen och startade musiken via dezzer i stället. alla högtalare spelade

nackdelen blir att du måste starta appen och ta bort länken om du bara vill spela i en högtalaren.

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk

@aragon: Jag hade visst inte appen, fick installera om den. Men hittar inte hur man aktiverar party mode permanent?

Visa signatur

CPU: Core i9-9900K | GPU: ASUS GeForce ROG Strix RTX 2080 OC | Moderkort: Gigabyte LGA1151 Z390 AORUS XTREME | Minnen: Corsair Dominator RGB DDR4 (4x16GB) 3200 Mhz | Kylare: Corsair Hydro H150i PRO | PSU: Corsair 850X | HD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 2TB | Chassi: Mitt bord (denna signatur är gammal nu)

Permalänk
Medlem
Skrivet av RoligaTjejen:

@aragon: Jag hade visst inte appen, fick installera om den. Men hittar inte hur man aktiverar party mode permanent?

testa att klicka på länka rum

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk

@aragon: Livet råkade visst komma ifatt. Har inte haft tid att greja innan. Men nu fick jag ihop det! Det går att länka rummen, men det var ett helsike att få appen att hitta högtalarna. Har väl bytt telefon två gånger sedan vi köpte högtalarna. Men nu verkar det funka med Harman Kardon i alla fall.

Visa signatur

CPU: Core i9-9900K | GPU: ASUS GeForce ROG Strix RTX 2080 OC | Moderkort: Gigabyte LGA1151 Z390 AORUS XTREME | Minnen: Corsair Dominator RGB DDR4 (4x16GB) 3200 Mhz | Kylare: Corsair Hydro H150i PRO | PSU: Corsair 850X | HD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 2TB | Chassi: Mitt bord (denna signatur är gammal nu)

Permalänk

Nej, det funkade inte. Det var bara för att högtalarna redan var aktiva. Dagen efter fick man trycka på knappen som vanligt,

Visa signatur

CPU: Core i9-9900K | GPU: ASUS GeForce ROG Strix RTX 2080 OC | Moderkort: Gigabyte LGA1151 Z390 AORUS XTREME | Minnen: Corsair Dominator RGB DDR4 (4x16GB) 3200 Mhz | Kylare: Corsair Hydro H150i PRO | PSU: Corsair 850X | HD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 2TB | Chassi: Mitt bord (denna signatur är gammal nu)

Permalänk

Nu blev det en Ubiquiti Amplifi HD. Har inte packat upp den än. Väntar på installation av fiber först.
Kommer jag bli nöjd med den?

Visa signatur

CPU: Core i9-9900K | GPU: ASUS GeForce ROG Strix RTX 2080 OC | Moderkort: Gigabyte LGA1151 Z390 AORUS XTREME | Minnen: Corsair Dominator RGB DDR4 (4x16GB) 3200 Mhz | Kylare: Corsair Hydro H150i PRO | PSU: Corsair 850X | HD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 2TB | Chassi: Mitt bord (denna signatur är gammal nu)